Blog  /   Sobe Teracota pe Roti: Dezavantaje fata de Sobele Construite in Situ
6 decembrie 2024

Sobe Teracota pe Roti: Dezavantaje fata de Sobele Construite in Situ

Sobele de teracota pe roti au devenit o solutie populara pentru incalzirea locuintelor datorita portabilitatii lor si a designului estetic. Cu toate acestea, aceste sobe teracota pe roti vin si cu o serie de dezavantaje in comparatie cu sobele clasice, construite in situ. In acest articol, vom analiza principalele diferente si punctele slabe ale sobelor de teracota pe roti.


1. Eficienta termica redusa

Spre deosebire de sobele construite in situ, sau la locatia clientului ,care sunt proiectate pentru a mentine caldura in peretii lor masivi, sobele pe roti sau sobele mobile au o capacitate redusa de a acumula si elibera treptat caldura. Acest lucru inseamna ca incalzesc mai repede, dar pierd caldura la fel de rapid dupa ce focul se stinge. Pentru ca aceste sobe teracota pe roti sa fie mobile, sa pot fi transportate usor la locatia clientului deja asamblate, avem nevoie de o greutate redusa. Astfel in interiorul acestor sobe de regula nu se realizeaza canale de fum, in cel mai bun caz avem un deflector, care nu permite ca fumul sa iasa direct prin cosul de fum, astfel fumul va bate un drum mai lung cu 20-30 de cm. Dar la unele modele gasite pe piata lipseste si acest deflector, astfel fumul fierbinte nu are timp sa predea o parte din caldura ei ci este eliminat spre cosul de fum.

Nu avem nici o masa termica potrivita pentru a prelua caldura produsa. Astfel aceste sobe teracota pe roti se considera a fi instalatii de incalzire cu functionare/alimentare continua.


2. Durabilitate scazuta

sobe de teracota mobile pe rotiSobele construite in situ sunt realizate din materiale robuste, precum caramida refractara si teracota grea, fiind concepute sa reziste zeci de ani. In schimb, sobele pe roti sunt mai fragile, din cauza designului lor compact si a greutatii reduse. Deseori cladirea in care se instaleaza sunt prea mari, astfel aceste sobe teracota pe roti nu fac fata nevoii de caldura a unei astfel de spatii, chiar daca ele se alimenteaza continuu. Fiindca proprietarilor le este frig in casa, alimenteaza intns focul, supraincarcand si camera de ardere a sobei, astfel soba se supraincalzeste, materialele se dilata prea mult. Acest lucru poate duce la fisuri in placile de teracota si in mod sigur deterioreaza structura interioara a sobei. Daca aceste supraincalziri devin tot mai dese, vom observe destramarea lenta a sobei.

O greseala comuna a proprietarilor de sobe este faptul ca folosesc sobele de teracota cu prea putin aer pentru ardere, de regula cu usile de cenusar aproape inchise, toate caile de administrare aer inchise. In astfel de cazuri, mai ales la sobe teracota pe roti, sobe mobile, sobe de mici dimensiuni pot avea loc acumularile de gaze eliberate din lemne pana in momentul cand aceste gaze explodeaza, se reaprind in interiorul sobei, corpul sobei se deschide, placile de teracota se indeparteaza unul de celalalt. In acest caz, soba trebuie refacuta de catre un sobar, nu aveti voie sa o folositi in aceasta conditii, sunt foarte frecvente scaparile de gaze.


3. Alimentarea cu aer doar din camera

La sobele de teracota construite in casa de cele mai multe ori avem posibilitatea sa aducem aerul pentru ardere din afara cladirii, mai ales daca soba este gandita deja in faza de proiectare a casei. Ei, la sobe teracota pe roti de regula lipseste aceasta posibilitate, ele preiau aerul necesar arderii din camera unde sunt amplasate. Astfel oxigenul din camera este consumat si de soba, nu numai de locuitorii casei, ceea ce reprezinta o problema mai ales daca casa este bize izolata, dotata cu geamuri termopan, astfel nu este asigurata un schimb de aer permanent.

Un alt pericol reprezinta si folosirea hotelor de bucatarie in timpul functionarii sobei. Mai ales daca hota este una mai puternica, poate inversa tirajul cosului de fum si astfel sa umple casa de fumul produs de soba de teracota mobila. In acest sens, merita investit intr-un sistem automat de intrerupere, care printr-un senzor instalat in cosul de fum nu permite pornirea hotei cand simte caldura in cos.


4. Ce inseamna randamentul la o astfel de soba? 

Majoritatea sobelor pe roti pe care le gasim pe piata si sunt vandute in magazine specializate au o fisa o fisa de produs care ne prezinta caracteristicile sobei. Contine diferite date, ca dimensiuni, greutate, randament, putere etc. Toate aceste date si sobarul ne poate da cand construim o soba la fata locului. Dar cand vorbim de randamentul sobei este important sa amintim randamentul arderii si randamentul acumulraii caldurii. In ambele situatii (sobe teracota pe roti si sobe de teracota construita la fata locului) putem vedea acelasi randament de 80 % (Conform standardului SR EN15544:2023 randamentul minim la sobele de teracota construite in situ este de 78%).

De regula, cand vedem asa ceva, aceasta informatie se refera la randamentul arderii, cat de eficient sunt arse lemnele sau alt combustibil de biomasa. Insa la sobe teracota pe roti avem la iesirea din soba gaze de evacuare cu o temperatura de 350 grade Celsius, iar la soba de teracota construita la fata locului temperatura gazelor poate va fi de 150 de grade Cesius. Astfel randamentul retinerii caldurii nu este acelasi, soba construita la fata locului e o solutie mult mai eficienta de a incalzi, ne asigura un comfort termic mult mai bun.


5. Estetica si integrarea in designul interior

sobe mobileDesi sobele pe roti pot avea un design atragator, ele nu ofera acelasi sentiment de integrare armonioasa in spatiul locuintei precum o soba construita in  bucatarie, dormitor sau livingul casei. Sobele construite in situ pot fi personalizate astfel incat sa devina un element central al camerei iar prin caldura lor contribuie la crearea unei atmosferi magice, primitoare in casa.

 

 

 

 


Concluzie

Soba de teracota pe roti poate fi o alegere practica pentru cei care au nevoie de flexibilitate si mobilitate, dar prezinta mai multe dezavantaje in comparatie cu sobele construite in situ. Pentru locuintele permanente si spatiile mari, o soba fixa, construita la fata locului ramane o investitie mai eficienta si mai durabila. Alegerea corecta depinde de nevoile specifice ale fiecarui utilizator si de contextul in care soba urmeaza sa fie folosita.