Blog  /   Cum se realizeaza priza de aer exterior pentru seminee, daca acum iti proiectezi casa?
24 aprilie 2021

Cum se realizeaza priza de aer exterior pentru seminee, daca acum iti proiectezi casa?

In casele nou construite alimentarea sobelor cu aerul necesar arderii trebuie realizata printr-un canal de alimentare cu aer. Daca nu exista alte posibilitati, aceasta alimentare se poate realiza si prin cosurile de fum prevazute cu canal de aductiune suplimentara de aer pentru ardere, dar la instalatiile de incalzire cu tiraj natural aceasta solutie poate fi problematica, de aceea daca se poate preferam un canal de aductiune aer pentru ardere cu pozitionare inferioara. Dintre cosurile de fum comercializate la noi in tara doar la Schiedel Absolut avem un canal de ventilatie care se poate folosi ca si canal de aductiune aer la sobe, dar si aici avem constrangeri. La ceilalti producatori din tara, chiar daca cosurile lor au canal de ventilatie, ele sunt fara izolatie, doat un perete de beton cu grosime de 3 cm, care formeaza o punte termica inadmisibila in contact cu aerul rece. 

 

Datorita modului de functionare a sobelor – functionare intermitenta – ele au nevoie de o cantitate mai mare de aer pentru ardere, de aproximativ 100 – 200 m3 / ora. De exemplu la o soba de teracota cu o putere de 4 kw, timp nominal de incalzire 12 ore, va avea nevoie de aer pentru ardere de 138 m​3 /ora. Exact aceasi cantitate de aer va consuma si o alta soba, cu putere de 2 kw, cu timp nominal de incalzire de 24 ore. De aceea intotdeauna incercam sa minimalizam pierderile de presiune la canalele de aductiune de aer la sobe. Trebuie sa utilizam canale de aer cu diametre mari (200 mm diametru recomandam de obicei) si trebuie evitate schimbarile de directie inutile. Canalul pentru admisia aerului necesar arderii se poate realiza din tevi de PVC KG sau HDPE, tevile trebuie asezate in stratul de pietris de sub placa de beton, sau si mai adanc. Pentru a ne racorda la acest canal, putem iesi la nivelul podelei printr-o schimbare de directie. Capatul acestui canal trebuie pozitionat langa peretii exteriori ai casei, la o inaltime de cel putin 40 cm de la nivelul solului, ca sa fie peste nivelul zapezii. 

clapeta aductiune aer exterior  clapeta aductiune aer exterior  

Capatul acestui canal trebuie prevazut cu protectie adecvata contra ploii si a insectelor, rozatoarelor, in acest sens se poate folosii o grila realizata in acest scop.

fi125 egesi levego beomlo nyilas

 

Daca iesirea tevii este vizibila datorita pozitionarii ei, putem folosi un turn de aductiune aer care se poate dimensiona din punct de vedere aerodinamic si sa fie si estetic. Pentru a face posibila curatirea canalului de aer prin spalare, sub turnul de aductiune se poate monta un put de minim 10 cm adancime (de exemplu ramificatie T de tipul KG cu element de inchidere). Iar canalul sa fie inclinat in directia acestui put. 

 

Daca este posibil, canalul  de aductiune sa aiba numai doua schimbari de directie, cea din exteriorul cladirii si cel de sub soba. Daca sunt obstacole in drumul canalului de aductiune aer, incercam totusi sa minimalizam schimbarile de directie si sa evitam pe cat se poate schimbarile de directie bruste de 90 de grade. Daca canalul de aductiune se instaleaza diferit de cum am trasat impreuna calea ei, te rog sa ma atentionezi asupra acestui lucru, pentru a actualiza calculele gazodinamice si pentru a reoptimaliza sistemul aductiune aer – soba – cos de fum.

   

Piesele necesare realizarii aductiunii de aer pentru o soba: punct de admisie, realizat prin grila AVU sau turn de aductiune aer + cot KG → piesa verticala KG cu mufa orientata sus → mufa imbinare KG → cot KG cu mufa orientata in jos, inchisa cu dop → piese asezate orizontal, eventual coturi pentru a evita obstacolele din drum, aceste piese sa fie inclinate din directia sobei catre iesirea canalului din casa → cot KG → piesa verticala KG cu mufa orientata sus si inchisa temporar pe timpul constructiei.  

 

Pentru a evita problemele de igiena dar si cele cauzate de efectul nociv al condensatului asupra structurii caldirii, nu se recomanda montajul canalului de aprovizionare cu aer a sobei peste nivelul hidro- si termoizolatiei din casa. De exemplu peste sau chiar in stratul de izolatie de sub podea. In cazul in care acest canal nu se mai poate instala sub placa de beton, ci numai peste placa, atunci trebuie asigurata izolarea tevii cu bariera de vapori si caldura (izolatie elastometrica din cauciuc cu grosime de cel putin 19 mm Pa-Flex, Kaiflex EF sau ST). 

PaFlex izolatie cauciuc pentru sisteme climatice

Pe suprafata interioara a canalului condensatia nu poate cauza probleme, de aceeea nu o luam in calcul. 

 

Determinarea diametrului potrivit a canalului de aductiune aer se realizeaza in momentul proiectarii sobei, cand se realizeaza si dimensionarea gazodinamica a sistemului. Daca canalul de aductiune aer trebuie proiectat sau instalat inaintea proiectarii sobei, atunci va rog sa prevedeti un canal cu diametrul de 200 mm.

 

Articol realizat de catre dl. Nagy Zoltan, inginer si proiectant de sobe de teracota, membru a asociatiei sobarilor din Austria, si membru a Asociatiei Nationale a Caselor Pasive, www.kalyha.hu