Ca combustibil este recomandat să folosim lemne de esență tare, ca fag, stejar, salcâm, arin, frasin și
pomii fructiferi, care dau multă energie termică, ard cu flacără echilibrată și din ardere rezultă doar puțină
cenușă. Lemnele de esență moale, cum sunt bradul, mesteacănul, arțarul produc cenușă multă și se ard
repede, fără să producă destulă energie. Lemnele cu frunză aciculară conțin și rășină care se depune în
canalele de fum, în conseciință nu se recomandă folosirea lor pe termen lung, nici in cazul in care sunt bine uscate.

Lemnele proaspăt tăiate nu sunt potrivite pentru încălzire. După tăiere conținutul de apă din lemne este în jur de 60%, iar dupa 3 luni de uscare ea se scade la 40%. Aceste lemne inca nu se pot folosi pentru încălzire, fiindcă aproximativ 50% din energia rezultată din arderea lemnelor se consumă pentru transformarea apei în aburi.

În conseciință eficiența sobei sau semineului va fi destul de mică. Din aceasta cauza temperatura din sobă sau șemineu nu poate atinge temperatura de lucru normal. Dacă aceste lemne se stocheaza pentru aproximativ 2 ani la loc ventilat și ferit de ploaie, conținutul de apă va fi de aproximativ 18%, aceste lemne deja sunt ideale pentrua fi folosite ca lemne de foc.

Dar ce se intampla daca ardem lemne ude?

Folosirea lemnelor ude pentru încălzire vor cauza murdărirea geamului din ușă, depuneri de gudron și condens în canalele sobei si in cosul de fum și diminuează durata de viată a sobei, semineului, cosului și a componenților acestuia.

Mulți dintre noi nu au posibilitatea de a stoca sau disponibilitatile banesti de a cumpara cantitatea de lemne necesar pentru 2 – 3 ani. Astfel, suntem nevoiti sa folosim lemne semiuscate.

Dar consider ca este foarte important să nu folosim lemne care nu s-au uscat cel puțin un an. Folosind aceste lemne, dacă arderea se face la o intensitate ridicată, cu mult aer, nu se vor face depuneri în structura instalației de ardere, deși eficiența sobei/șemineului nu va fi maximă.

Folosirea de bricheti de lemn in semineu trebuie facuta cu mare grija, pentru ca la bricheti cantitatea de apa este foarte mica, si se elibereaza o cantitate de energie foarte mare care poate dauna instalatiei de incalzire. Arderea brichetilor se poate face in semineu, dar se pun doar cateva bucate pe foc deodata, pentru a evita socul termic.

%d blogeri au apreciat: