Blog  /   Despre lemnele de foc
24 aprilie 2021

Despre lemnele de foc

Ca combustibil este recomandat sa folosim lemne de esenta tare, ca fag, stejar, salcam, arin, frasin si pomii fructiferi, care dau multa energie termica, ard cu flacara echilibrata si din ardere rezulta doar cantitate redusa de cenusa. Lemnele de esenta moale, cum sunt bradul, mesteacanul, artarul produc multa cenusa si se ard repede, fara sa produca destula energie. Lemnele cu frunza aciculara contin si rasina care se depune in canalele de fum, in conseciinta nu se recomanda folosirea lor pe termen lung, nici in cazul in care sunt bine uscate.

Lemnele proaspat taiate nu sunt potrivite pentru încalzire. Dupa taiere continutul de apa din lemne este in jur de 60%, iar dupa 3 luni de uscare ea se va scadea la 40%. Aceste lemne inca nu se pot folosi pentru incalzire, fiindca aproximativ 50% din energia rezultata din arderea lemnelor se consuma pentru transformarea apei continute de lemne in aburi.

In conseciinta eficienta sobei sau semineului va fi destul de mica. Din aceasta cauza temperatura din soba sau semineu nu poate atinge temperatura de lucru normal. Daca aceste lemne se stocheaza pentru aproximativ 2 ani la loc ventilat si ferit de ploaie, conținutul de apa va fi de aproximativ 18%, aceste lemne deja sunt ideale pentru a fi folosite ca lemne de foc.

Dar ce se intampla daca ardem lemne ude?

Folosirea lemnelor ude pentru incalzire vor cauza murdarirea geamului din usa, depuneri de gudron si condens in canalele sobei si in cosul de fum si diminueaza durata de viata a sobei, semineului, cosului si a componentilor acestuia.

Multi dintre noi nu au posibilitatea de a stoca sau disponibilitatile banesti de a cumpara cantitatea de lemne necesar pentru 2 – 3 ani. Astfel, suntem nevoiti sa folosim lemne semiuscate.

Dar consider ca este foarte important sa nu folosim lemne care nu s-au uscat cel putin un an. Folosind aceste lemne, daca arderea se face la o intensitate ridicată, cu mult aer, nu se vor face depuneri in structura instalatiei de ardere, desi eficienta sobei/semineului nu va fi maxima.

Folosirea de bricheti de lemn in semineu trebuie facuta cu mare grija, pentru ca la bricheti cantitatea de apa este foarte mica, si se elibereaza o cantitate de energie foarte mare care poate dauna instalatiei de incalzire. Arderea brichetilor se poate face in semineu, dar se pun doar cateva bucate pe foc deodata, pentru a evita socul termic.