Ha csak most tervezed házadat, vagy nemrég kezdted építeni, akkor könnyedén kiépítheted az égési levegő bevezetését az aljzatbetonba, vagy a ház alapjába. Ha már tudod hová fogod építeni a kályhát, vagy kandallót, akkor célszerű a levegőcsatornát pontosan a megfelelő helyre vinned. Így amikor eljön a kandalló építésének ideje, beállítod a megfelelő helyre a kandallóbetétet, rácsatlakozol az égési levegő csatornára egy flexibilis csővel, és ezzel a levegőbevezetés megoldva.

De ebben az esetben is két variánssal van dolgunk.

Ha a ház magasabb alappal rendelkezik, ezért a kivezetés a föld szintje fölé kerül, akkor a külső levegő bevezetés a baloldali rajz alapján történhet. A levegőcsatorna külső felére érdemes egy szellőzőrácsot szerelni, hogy a rágcsálók ne tudjanak bejutni. Így egy hatékonyabban működő kandallóval fűtheted házadat.

 

 

De ha a talajszint magasabban van és ezért nem tudod egyszerűen az alap oldalán kihozni a légcsatornát, akkor érdemes azt a falszerkezetben a talajszint fölé hoznod, mint a mellékelt ábrán.

 

 

 

 

De ha a házad építése már a vége felé tart, netán már be is költöztél, akkor már nem lehet hozzányúlni az alaphoz és módosítani a ház struktúráját. Ebben az esetben, ha a kandalló egy külső fal mellé épül, akkor a legegyszerűbb megoldást kell választani. A kandallóbetét mögötti külső falat áttörjük, és direkt a szabadból, a legrövidebb úton hozzuk az égési levegőt egy szellőzőrács beiktatásával.

 

 

 

 

 

Ne felejtsd el: a külső levegő csatorna a kellemes meleg mellett nagyobb hatásfokot jelent, valamint több oxigén marad neked és családodnak. Általa családod nagyobb biztonságban lesz, ugyanakkor kandallódban a tűz vidámabban ég.

 

 

 

%d bloggers like this: