A kettő közötti különbség nem a kinézetben van, hanem a működés módjában. Sokan a kandallóval társítják az üveges ajtót, deezek az ajtók kályhákba is szerelhetők, így bármikor gyönyörködhetsz a táncoló lángok látványában. Lássuk a főbb különbségeket:

Kályha Kandalló
Az égéstere valamint a járatrendszer tömörtéglából épül, külső burkolata általában kályhacsempéből. A füst, vagy égéstermék 5-8 méteres utat tesz meg kályha járataiban, mielőtt a kéménybe torkollik. Rendelkezik egy fém – öntöttvas vagy acél – égéstérrel, mely közvetlenül kapcsolódik a kéményhez.
A begyújtás után mintegy 40-60 perccel kezd fűteni, a tűz 2 -3 óra égés után alszik ki. A tűz kialvása után a kályha 8-24 órán keresztül sugározza a hőt.. Begyújtás után azonnal fűteni kezd, de a tűz kialvása után nemsokára kihűl és nem ad le több hőt. Ideális, ha a lakás gyors felfűtése a cél.
A tárolt hő sugárzása által fűt. Konvekcióval fűt, a szoba levegőjét a saját testében, a forró betét mellett keringeti.
Akár egy egy 14 – 16 cm belső átmérőjű kéménybe is beköthető. A kémény belső átmérője 18-20 kell legyen.
Az általa fűtött tér korlátozottabb, kisebb. Nagyobb terek fűthetőek, ha nagyobb teljesítményű kandallóbetétet építünk be.

  •  

A hagyományos cserépkályha egy kályhacsempéből épített külső burkolattal rendelkezik, járatrendszere és égéstere pedig téglából épül. A felhasznált anyagok és építésmód következtében egy kályha nemcsak az ajtó üvegén át bocsát ki hőt, hanem az égés során keletkező füst hőenergiáját is eltárolja a járatrendszerében, mielőtt a füst a kéménybe jutna.

Ennek következtében egy kályhánál az égési ciklus sokkal hosszabb, mintegy 2,5 órát tart, de persze ez nagyban függ a kályha méretétől és a felhasznált anyagoktól is. Miután az égéstérben elhelyezett fa teljes mennyisége elégett és csak parázs marad, elzárjuk az égési levegő adagolást, történjen ez akár a hamuzó ajtó becsukásával vagy más módon. Ettől a pillanattól kezdve a kályha intenzíven fogja sugározni a hőt maga körül. A fűtés időtartama 6-24 óra között lesz, a kályha építésmódjának és méretének függvényében.

A konvekciós kandalló kicsit másképp dolgozik. A kandalló lelke egy öntöttvasból vagy acélból készített kandallóbetét vagy tűztér, mely egyenesen a kéményhez van csatlakoztatva, néha egy hővisszanyerő beiktatásával. Füstjáratok nincsenek. A kandallóburkolat alsó részében van elhelyezve egy szellőzőnyílás, melyen a szoba levegője beáramlik a külső burkolat és a kandallóbetét közé, majd felmelegszik. A meleg levegő fölfelé áramlik, majd a plafonhoz közel, az ott elhelyezett szellőzőnyíláson visszaáramlik a szobába. Így egy konvekciós kandalló a szoba levegőjét keringeti a saját testében, és ahogy az elhalad a forró kandallóbetét mellett, gyorsan felmelegszik. A megfelelő tűztér vagy kandallóbetét kiválasztásával a kandalló sokkal szabadabban méretezhető, mint egy kályha és a konvekciós fűtés jellegéből adódóan nagyobb teret tudunk kifűteni vele.

A technológiai fejlődés, a környezetszennyezés csökkentése és a költség-hatékonysági trendek hatására új megoldások jelennek meg, amelyek egyesítik a két fűtési rendszer előnyeit. Így jelentek meg az elgázasító fukcióval bíró, hatékony kandallóbetétek, amelyek lehetővé teszik a fa hatékonyabb égetését, valamint a hőtároló kandallók. Ne felejtsük el, hogy egy megfelelő tűztér használatával egyidőben akár 4-5 szoba is fűthető, illetve a központi fűtésre csatlakoztatott, vízköpenyes kandallóbetéttel az egész ház fűtése megoldható.

%d bloggers like this: