Kályhák, kandallók fűtéséhez a keményfa ajánlott. Ilyen a bükkfa, tölgyfa, akác, égerfa, kőris
és a gyümölcsfák, melyek sok energiát adnak le, nyugodt lánggal égnek és kevés
a hamujuk. A puhafák, mint a fenyő, nyír, juhar sok hamut termelnek
és gyorsan elégnek. A tűlevelő fák gyantát tartalmaznak, mely fokozott kátránylerakodást fog előidézni,
ezért a túlzott használatuktól tartózkodni kell.

A nedves, frissen vágott fa nem alkalmas fűtésre, sose égessünk olyan fát, melyen pár hónapja még a rigó fütyült. A frissen vágott fa nedvességtartalma 60 százalék körüli. Körülbelül 3 hónapnyi száradás után a nedvességtartalom 40 százalékra csökken, ami még mindig nem használható fűtésre, hiszen a felszabaduló energiának még mindig csaknem felét használja a kályha a fában levő víz elpárologtatására, gőzzé alakítására.

Ezáltal a hatékonyság nagyon alacsony lesz, a kályha, illetve kandalló nem tud kellőképpen kimelegedni. Ha ezt a fát esőtől védett, szellős helyen két évig tároljuk, a nedvességtartalom 18% körüli lesz, ez a fa már ideális tüzelőanyag.

Mi történik, ha nedves fát égetünk kályhánkban?

A nedves fával való tüzelés a kályha, illetve kandalló üvegajtajánakkormosodását és fokozott kátránylerakódást idéz elő a kályha járataiban, mely a kályha idő előtti tönkremenetelét idézi elő.

Kevesen tudják megtenni, hogy mindig légszáraz fával fűtsenek, de arra mindenképpen vigyázzunk,

hogy az általunk használt fa legalább egy évig száradjon esőtől védett, huzatos helyen. Amennyiben az égés nagy intenzitással történik, melyet a sok levegő biztosít, úgy nem lesznek lerakódások kályhánk járataiban.

A fabrikett nem ideális tüzelőanyag kályhába, illetve kandallóba, mivel túl nagy hőt szabadít fel rövid idő alatt, ami árthat kályhánknak, kandallónknak. Ne használjuk. Kandallóban használható a fabrikett, de csak módjával, nagyon óvatosan, hogy elkerüljük a túlhevülést.

%d bloggers like this: