Diferenta nu consta in aspect, ci in modul de functionare. Multi asociaza usa vitrata cu semineul, dar fiecare soba se poate construi cu o usa cu geam ca sa te bucuri de dansul flacarilor. Hai sa vedem diferentele principale:

Soba Semineu
Camera de arde si fumurile costruite din caramizi, exteriorul din cahle de teracota. Gazele arse fac un drum de 5-8 metri prin canalele sobei, inainte sa intre in cosul de fum. Are o camera de ardere metalica, fonta sau otel, legata direct la cosul de fum.
Caldura se simte dupa 40-60 minute, focul se stinge dupa 2 -3 ore. Dupa ce s-a stins focul soba radiaza caldura timp de 8-20 ore. Caldura se simte instantaneu, dar semineul se raceste la scurt timp dupa stingerea focului. Ideal, cand vreti sa incalziti rapid.
Incalzeste prin radiatia caldurii stocate. Incalzeste prin convectie, circuland aerul camerei in interiorul corpului propriu.
Se poate lega la un cos de fum avand diametrul interior de 14-16 cm. Se preteaza un cos de fum avand diametrul interior de 18-20 cm.
Spatiul incalzit este mai limitat. Se pot incalzi spatii mai mari marind puterea focarului.

  •  

Soba de teracotă tradițională are un înveliș exterior din plăci de teracotă și este prevăzută cu o cameră de ardere și canale de fum construite din cărămidă. Datorită construcției și a materialelor folosite soba încălzește spațiul în care este construită nu doar cu focul care arde în camera de ardere si radiaza caldura produsa prin sticla, ci toată structura ei înmagazinează căldura din fum înainte ca aceasta să intre în coșul de fum.

Din această cauză ciclul de ardere la sobă este mai lung față de un șemineu cu convecție și durează între 2-5 ore, în funcție de dimensiunile și modul de construcție al sobei. Dupa ce s-a ars toata cantitatea de lemne si ramane doar jar in focar, usa de cenusar al sobei se poate inchide. Din acest moment soba va incalzi intens spatiul in care se afla. Durata de incalzire este intre 6-24 ore in functie de dimensiunea sobei, modul de constructie.

Semineul de convectie functioneaza un pic altfel. Ea este prevazuta cu un focar din fonta sau otel, care este legat direct la cosul de fum, sau legat la cosul de fum printr-un recuperator de caldura. In partea inferioara a imbracamintii exterioare a semineului se afla un grilaj, prin care caldura poate intra intre focar si imbracamintea exterioara si datorita caldurii, se incalzeste. Aerul cald urca natural catre tavan si iese din corpul semineului printr-o grila amplasata in partea superioara a invelisului exterior. Astfel semineul cu convectie circula aerul camerei prin propriul ei corp, incalzind-o foarte rapid. Prin alegerea focarului semineul se poate dimensiona mult mai liber decat o soba si ea poate incalzi o suprafata mai mare fata de o soba.

Cu avansarea tehnologica si trendurile de eficientizare a costurilor si de reducerea poluarii apar noi solutii care combina avantajele celor doua sisteme de incalzire. Astfel au aparut focarele cu combustie dubla, care permit o ardere mai eficienta, dar si semineele cu acumulare de caldura. Sa nu uitam ca folosind un focar potrivit se pot incalzi chiar si 4-5 incaperi in acelasi timp, sau o casa intreaga prin sistem de incalzire central folosind un focar de termosemineu.

%d blogeri au apreciat: