Blog  /   Reteta pizza cu rosii
27 februarie 2023

Reteta pizza cu rosii

Ingrediente pentru aluatul crocant: 

  • 300g de faina
  • Apa calduta
  • 2 linguri ulei de masline extra virgin
  • 15g de drojdie
  • 1 lingurita de zahar
  • ½ lingurita de sare
  • O mana de gris de grau sau malai

 

piatra copt pizza, pentru coacere pizza in cuptorul de bucatarie pe gaz sau electric

Pentru gustul perfect: rosii decojite, omogenizate (pot fi rosii proaspete, congelate sau la conserva), cateva linguri de ulei de masline extra virgin, cateva felii de rosii proaspete, felii de mozzarella, oregano uscat sau 10-15 foi de oregano proaspat. 

 

Se amestecă zahărul, uleiul de măsline și drojdia mărunțită în apa călduță. Lasati-l să se activeze câteva minute.

Cerneți făina și sarea într-un castron mare. Formați o adancitura în mijloc, turnați în ea apa cu drojdia încălzită. Se amestecă usor. Se toarnă pe blatul din bucătărie, se frământă cu mâna cca. 10 minute până se omogenizează perfect. Incepeți cu un aluat mai umed, apoi adăugând făină în timp ce frământați, reglați aluatul astfel încât să aibă o suprafață ușor umedă, dar să nu fie deloc lipicioasă. Nu se poate lipi de blat sau de mâini.

Ungeti un castron mare cu ulei de masline extravirgin si adaugati aluatul neted framantat. Se acopera si se lasa la dospit cel putin o ora intr-un loc cald.

Cand aluatul si-a dublat volumul, se pune pe o suprafata tapata cu faina si se framanta. În timp ce începeți să preîncălziți cuptorul și piatra de copt pentru pizza (așa cum este descris mai sus), frământați timp de câteva minute până când se elimina aerul din aluat. Taiati apoi in bucati mai mici, pentru aproximativ o pizza. Din 300 g de faina obtineti cam 2 pizza. Rulați aceste bucăți sub palmă pana obtineti mingile de aluat.

Lăsați aceste mingi într-un vas dat cu făină, acoperiți, încă un sfert de oră. Dacă nu doriti sa îl folosiți imediat, doar peste cateva zile, poate fi păstrat într-un recipient resigilabil, pus in frigider.

Este foarte important să respectați cu răbdare timpii de dospire(puteți aștepta mai mult), acest lucru va face aluatul delicios și uniform.

Rulați bine găluștele în făină până la dimensiunea unei pizza cu degetele pe o suprafață de lucru dat cu faina(sa se potriveasca pe spatula pentru pizza și pe piatra de copt). Pentru a întinde, rotiți pizza în cerc și întindeți-o spre exterior cu degetele ambelor mâini. Aluatul adevăratei pizza italiene este destul de subțire, chiar și la margini de doar 1 cm.

Se aseaza aluatul pe o spatula de pizza presarata cu gris, se intinde uniform si subtire rosiile zdrobite (evitati sosurile de pizza gata preparate), apoi se stropesc uniform 1-2 linguri de ulei de masline extravirgin, se pune peste ea si oregano. Pot veni feliile subțiri de mozzarella și câteva felii de roșii. Pizza adevărată nu se aglomereaza cu ingrediente!

În plus față de feliile de roșii, sau in locul lor poti adauga si alte ingrediente. Este important sa folosiți doar ingrediente de calitate și nu cantități excesive! Sunca de prosciutto este, de asemenea, un ingredient tipic la pizza. .

Folosind spatula pentru pizza, asezati pizza pregatita conform descrierii de mai sus in cuptorul preincalzit, pe piatra de copt fierbinte. In functie de temperatura maxima de lucru a cuptorului pizza va fi gata in 5 -10 minute.

 

Pizza este gata când marginile sunt rumenite pe pete și fundul este frumos gri. Scoateți pizza folosind spatula pentru pizza și puneți pizza pe o farfurie.

Nu sunt necesare alte condimente sau ingrediente pentru acest fel de mâncare. Italienii nu complică prea mult pizza. Măreția sa constă în simplitatea ei! Pofta buna va dorim!