Blog  /   De ce este nevoie de aducțiune de aer exterior la sobele de încălzit sau la șeminee?
24 mai 2024

De ce este nevoie de aducțiune de aer exterior la sobele de încălzit sau la șeminee?

Auzim tot mai des despre reabilitarea energetică a caselor de locuit, oamenii caută soluții de anvelopare pentru casă și își schimbă ferestrele și ușile cu unele noi, care asigură un grad mult mai ridicat de etanșeitate față de tehnologia veche. Fiindcă ne izolăm casele, nu mai pătrunde destul aer pentru a asigura o ardere calitativă a lemnelor în sobă sau șemineu, de accea este foarte important să asigurăm aducțiune de aer exterior pentru aceste instalații de încălzire.

Admisia de aer exterior pentru sobe este importantă din mai multe motive:
👉 Siguranță: Sobele care funcționează pe combustibil solid – biomasă necesită oxigen pentru arderea eficientă a acestuia. Dacă nu este asigurat un flux adecvat de aer – pentru arderea unei cantități de 1 kg de lemne este necesar cca. 12 metri cubi de aer – , combustia poate fi incompletă, ceea ce poate duce la acumularea de monoxid de carbon, un gaz toxic, în interiorul locuinței. Admisia de aer exterior asigură o sursă proaspătă de oxigen pentru combustie, menținând nivelul de monoxid de carbon la minim.
👉 Eficiență energetică: Prin admisia aerului exterior direct în sobă, se reduce pierderea de căldură cauzată de aerisirile dese, prin care asigurăm oxigenul necesar arderii, dacă nu avem un canal de aducțiune aer. De asemenea, admisia aerului asigură și o ardere calitativă, la temperaturi înalte, astfel costurile de încălzire scad, și autonomia sobei crește, asigurând căldură constantă pentru mai mult timp.
👉 Confortul locatarilor: Admisia de aer exterior poate ajuta la menținerea unei temperaturi constante și confortabile în interiorul locuinței, fără a afecta calitatea aerului.
👉 Prevenirea condensului și a acumulării de umiditate: Admisia de aer exterior poate contribui la reducerea condensului și a acumulării de umiditate în interiorul locuinței, prevenind astfel formarea mucegaiului și a altor probleme de sănătate asociate.
În concluzie, admisia de aer exterior pentru sobe este esențială pentru siguranța, eficiența energetică și confortul locatarilor, precum și pentru prevenirea problemelor asociate cu condensul și umiditatea excesivă în interiorul locuinței.