Blog  /   Visuri la cheie – o renovare aniversara cu prima soba de teracota construita in emisiune
24 aprilie 2021

Visuri la cheie – o renovare aniversara cu prima soba de teracota construita in emisiune

Visuri la cheie este o emisiune TV de renovari/amenajari case, care ruleaza pe ProTV si functioneaza pe platforma ExtremeMekover USA. Asa cum scrie si pe siteul oficial #visurilacheie , emisiunea „Visuri la cheie este un show extrem de emoționant, care le aduce românilor inspirație, bucurie, lacrimi de fericire și motive să creadă cu tărie că dorințele pot deveni realitate cu ajutorul oamenilor.

Echipa emisiunii străbate țara în fiecare an si cunoaște oameni deosebiți, care luptă mereu pentru a rămane uniți și care nu au renunțat nicio clipă la visurile lor.Adela Pârvu, Cristina Joia, Ciprian Vlaicu și Valentin Ionașcu sunt designerii de interior și arhitecții Visuri la cheie! Cei patru, împreună cu prezentatorul emisiunii, Corneliu Ulici, sunt pregătiți să le aduca românilor povești de viață impresionante și transformări spectaculoase ale locuințelor acestora.” Aici poti intra si pe siteul oficial al emisiunii.

 

Cum a inceput aceasta aventura?

In noiembrie al acestui an (2018) am avut placerea sa participam si noi la transformarea unei case din Pitesti, realizand o soba de gatit pentru familia Calin. Dar hai sa-ti spun mai multe.
Povestea a inceput in ultimele zile a lunii octombrie cand am fost sunat de catre Adela Parvu, unul dintre designerii de interior al emisiunii Visuri la cheie si blogger premiat de trei ori la rand de catre Elle Awards Romania. Adela m-a rugat sa-i ajut in realizarea unui proiect special, pentru o familie care chiar merita. Este o familie care a avut o soba de teracota, defapt o soba de gatit, cu plita, foarte indragita de familie. Dar echipa Visuri la cheie a considerat ca ei merita ceva si mai frumos.

 

Presati de timp… 

Fiindca in planul de amenajare era prevazut folosirea culorii albastre, am decis sa facem o soba din placi pictate manual, decorul in relief fiind pictat cu culoarea albastra, iar culoarea de fond sa fie un alb murdar, ca si culoarea untului. Marea provocare a fost sa realizam aceasta soba intr-un interval foarte scurt, de doar 10 zile, ca soba sa se poata construi pana predarea casei.

Ne place foarte mult sa realizam sobe si seminee frumoase, si ne plac provocarile. Dar cu timpul experienta ne-a invatat, ca ceramica nu se comporta intotdeauna asa cum ne astaptam, ne poate oferi suprize, unele neplacute, altele placute – cand piesele ies neasteptat de frumoase, dar cu premiza ca efectul nu o putem reproduce din nou.

De aceea ne place sa avem timp destul pentru fabricarea unei sobe, chiar o saptamana, doua in plus pentru a corecta greselile care se produc, sau sa refacem piesele sparte, neconforme. Rezultatul se vede intotdeauna dupa ce piesele ies din cuptor, nu putem prezice cu precizie cum vor fi ele in forma nearsa. Pentru a realiza o soba pictata in zece zile, era necesar ca totul sa mearga ca pe roate.

 

Fabricarea sobei pentru Visuri la cheie

Consideram ca o soba trebuite construita in spatiul pe care o va incalzi, ca sa functioneze bine pe termen lung. De aceea nici nu realizam sobe mobile, pentru ca la ele trebuie sa se faca compromisuri la materiale, ca sa se reduca greutatea lor, pentru a fi portabile. Dar noi fiind producatori de placi de teracota, era necesar si un mester sobar profesionist, care sa construiasca soba pentru familia din Pitesti. Adela Parvu a apelat la domnul Razvan Iancu de #lagurasobei, si el a acceptat bucuros sa ne ajute in aceasta colaborare. Si iata, asa se nasc colaborari si prietenii, cu ajutorul proiectelor care ne aduc mai aproape de alti oameni frumosi si cu inima.

Impreuna cu echipa Visuri la cheie si domnul Razvan Iancu am gasit pozitia sobei in camera si am determinat dimensiunile sobei. Pe baza acestor informatii am ales modelul placii de teracota. Alegerea nu a fost grea, fiindca a trebuit sa alegem un model care era deja semifabricat, ars o singura data, pentru ca procesul de fabricatie la ceramica dureaza aproximativ 4 saptamani, timp care nu l-am avut. Din doua modele care erau pe stoc am ales modelul de placa T028, un model ce apartine de comuna saseasca Saschiz, din judetul Brasov, un model foarte raspandit pe vremuri in zonele locuite de sasi.

Dupa ce s-a stabilit dimensiunea sobei, am ales modelul, am calculat necesarul de piese si ne-am si apucat sa pictam placile si elementele. In timpul arderii finale, la arderea cand piesele si-au primit culoarea, ne-am tinut pumnii stransi ca totul sa iasa perfect, dar cand am deschis cuptorul peste trei zile, am realizat ca totul este in regula, si putem trimite piesele la locul renovarii.

 

Constructia sobei

 

Cand am trimis noi materialul ceramic, si domnul sobar a pornit sa faca pregatirile pentru montaj. Dl. Razvan lucreaza ca si sobar de mai multe decenii, are o experienta vasta in constructia sobelor, de aceea constructia acestei sobe nu a fost o provocare pentru el, in ceea ce priveste tehnica constructiei in sine.

Poate a fost o provocare sa lucreze intr-un mediu plin de cameramani, sunetisti, regizori, si intr-un ritm mai alert ca de obicei, dar soba a iesit foarte frumos, mai frumos decat imi imaginam.

soba din Visuri la cheie
Domnul sobar Razvan Iancu alaturi de noua sa creatie

Concluzii finale

E o diferenta enorma intre a fi un spectator la o intamplare si a o trai. Intotdeauna m-a fascinat emisiunea Visuri la cheie pentru ca imi place tot ce tine de amenajari, design, si am simtit ca emotiile, trairile, starile din aceasta emisiune sunt pe cat se poate de reale.

Cred ca Visuri la cheie inseamna altceva pentru noi toti. Dar hai sa-ti spun ce inseamna pentru mine. Pentru mine emisiunea Visuri la cheie inseamna convingerea ferma ca aceasta lume – poate cu pasi mici, dar siguri – se indreapta spre un viitor mai luminos. Prin familiile prezentate ne este demonstrat ca orice lovitura primim, ne putem ridica si ne faurim viitorul conform deciziilor pe care le luam. Visuri la cheie inseamna speranta, si credinta in oameni, in bunatate si iubire. In articolul de pe blogul perfecte.ro,  intrebat de catre Dan Brumar ce nu trebuie sa lipseasca dintr-o casa pentru a face din locuire un lucru placut,  Adela ne afirma:

„Dintr-o casă niciodată nu trebuie să lipsească iubirea dintre oameni. Dacă îi iubești pe ceilalți, dacă ajungi să te respecți, să te apreciezi și să te iubești pe tine, cu siguranță vei vedea frumosul din această viață. Niciun obiect pe lumea asta nu este frumos fără a fi creat de către un suflet frumos și nicio amenajare frumoasă nu există fără dragoste față de oameni”.

Colaborarea cu acesti oameni minunati mi-a dovedit ca tot ce am vazut in emisiunile Visuri la cheie este real, adevarat. Si mi-a facut o placere enorma ca am luat parte la aceasta magie care se intampla in aceasta emisiune.