Blog  /   Constructia unei sobe de teracota sau semineu intr-o casa eficienta din punct de vedere energetic
22 septembrie 2023

Constructia unei sobe de teracota sau semineu intr-o casa eficienta din punct de vedere energetic

Soba de teracota este alegerea ideala pentru o casa eficienta din punct de vedere energetic, care poate fi folosita ca incalzire primara sau doar incalzire secundara.

Ca si incalzire primara o recomandam in casele pasive, sau case foarte apropiate de casele pasive din punct de vedere al consumului de energie (case nZEB – Cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero). 

Ce este o casa nZEB? 

nZEB este un acronim, care se refera la Nearly Zero Energy Building. Aceste case au un consum de energie foarte mic, in unele cazuri chiar produc un surplus de energie. Daca vreti sa construiti o casa, trebuie sa stiti ca pentru autorizatiile de constructie emise dupa data de 31 decembrie 2020 se face receptia casei doar daca casa se incadreaza in criteriile nZEB, adica casa are un consum de energie aproape zero. 

soba eficienta

 

Încălzirea cu o sobă de teracotă este ecologică, confortabilă, iar confortul său termic este aproape de neegalat. Ca si design o soba de teracota poate avea diferite forme, diferite finisaje, permite o personalizare a aspectului dupa dorintele tale. Iar prezenta focului in spatiul de locuit transforma casa intr-un adevarat camin, o oaza de relaxare, in care te vei simti bine dupa ce ajungi acasa de la locul de munca.

Dar ca sa beneficiezi pe deplin de toate avantajele unei astfel de sobe, trebuie sa tii cont de unele cerinte tehnice chiar in momentul proiectarii casei, si apoi in etapele cheie ale constructiei:

  1. Tehnologia de construcție a sobei, puterea de încălzire, timpul nominal de încălzire, masa de acumulare a căldurii
  2. Pozitionarea sobei de teracota sau a semineului in casa
  3. Coșul de fum
  4. Introducerea aerului pentru ardere din exterior – pentru o ardere eficienta si ambient sanatos
  5. Asigurarea statica datorita greutatii sobei sau semineului
  6. Probleme de siguranță legate functionarea hotelor de bucătărie
  7. Planificarea realizarii sobei sau a semineului, condiții care trebuie îndeplinite înainte de construcția ei 

 

Scopul acestui document este de a fi folosit ca un ghid tehnic pentru proiectare, pentru a ajuta beneficiarii care isi doresc o soba de teracota, pe de alta parte proiectantii, arhitectii, inginerii constructori si designerii de interior, care participa la constructia casei. Acest articol s-a realizat pentru clientii nostri, dar informatiile din acest articol se pot aplica general. Deoarece nu exista doua cazuri la fel, proiectarea detaliata, personalizata este necesara pentru un proiect realizat corect. 

Utilizarea acestui ghid tehnic este gratuită, dar daca gasesti utile informatiile din ea, poti sustine realizarea a mai multor astfel de articole comandand materialele necesare sobei tale  de pe www.amrita.ro. 🙂

 

Randamentul sobei de teracota si alti parametri tehnici

 

Înainte de a proiecta o sobă sau un șemineu care va asigura comfortul casei, este esențial să luam în considerare condițiile, infrastructura tehnica din casa, nevoile proprietarilor, dar este important și cunoașterea personală a viitorilor proprietari. Vorbim despre o instalatie de incalzire personalizata, care se adapteaza la designul casei, la nevoia de incalzire dar si la bioritmul, stilul de viata al proprietarilor. 

Pe baza calculelor energetice ale casei se vor determina puterea de încălzire necesară, timpul nominal de încălzire, masa de acumulare a sobei, tehnologia de montaj, materiale folosite. Se iau in calcul si cerintele impuse de proprietar, care este modul de functionare potrivit, ca soba sa fie adaptata stilului de viata a beneficiarilor.

Pentru un rezultat fara compromisuri, soba sau semineul trebuie proiectate in timpul proiectarii casei. Proiectarea sobei de regula incepe printr-o intalnire personala. 

Acest pas este important ca soba pe langa aspectul exterior sa aiba si randamentul, durata de viata potrivite, ca beneficiarii sa se bucure de ea si sa o foloseasca cat mai mult. 

 

Amplasarea, pozitionarea sobei

 

O soba de teracota incalzeste prin radiatie spatiul in care se afla, de aceea isi indeplineste aceasta functie printr-o amplasare cat mai centrala, de exemplu daca se va construi in mijlocul zonei de living, sau cat mai aproape de ea. Se recomanda totodata o pozitionare cat mai libera a sobei, cu o suprafata mica indreptata catre perete, de preferat doar o latură mai scurtă. Astfel suprafata activa de incalzire a sobei va fi mai generoasa. Pe siteul nostru in catalogul de sobe/seminee veti gasi mai multe sobe realizate pe baza acestui principiu. 

Daca soba se va construi lipit de un perete, sau de structura casei, ea trebuie delimitata prin izolare termica. Daca structura casei este din lemn sau materiale combustibile, va rog sa impartasiti aceste informatii cu noi, ca in momentul proiectarii sobei sa luam in calcul si spatiul necesar realizarii unei izolari potrivite, care sa includa si un interstițiu de aer ventilat langa perete, care va asigura protectia structurii lemnoase de caldura excesiva. 

Nu proiectati sau instalati fire, cabluri electrice sau alte dispozitive in structura peretilor in contact cu soba, sau foarte apropiate de soba. Se evita amplasarea in aceasta zona a tuturor instalatiilor care sunt sensibile la temperaturile inalte. 

 

Cosul de fum

 

O sobă cu teracotă poate fi racordata la aproape orice sistem de coș de fum nou instalat, de preferință izolat termic. Inălțimea și diametrul coșului de fum se determina in timpul  dimensionarii sobei de teracota. 

 

Dimensionarea cosului de fum

 

Daca cosul de fum trebuie proiectat si chiar instalat inaintea dimensionarii sobei, daca avem o inaltime a cosului de cel putin 7 metri calculata de la podea, diametrul interior al cosului de fum sa fie de 180 mm. Daca inaltimea cosului este mai mica de 7 metri, atunci diametrul interior sa fie de 200 mm. 

Va rog sa aveti in vedere presiunea vantului cand se determina inaltimea cosului de fum si nivelul evacuarii. Va rog consultati normativul I13 – 2015 care prezinta modul de dimensionare corect al cosurilor de fum. 

În cazul unui acoperiș înalt, evacuarea coșului de fum trebuie ridicată cu cel puțin 0,4 m deasupra coamei acoperișului, daca cosul este amplasat langa un perete exterior, departe de coama, nivelul evacuarii poate fi la nivelul coamei – daca distanta dintre cos si coama este de cel putin 2,3 metri. La un acoperis plat nivelul evacuarii sa aiba o inaltime de 1,2 metri.

 

cosul de fum la soba eficienta

 

Presiunea vantului poate afecta functionarea cosului de fum si in cazul in care langa casa se afla un deal, un copac inalt, cladiri inalte. La cosurile de fum care sunt la  o distanta mai mica de 15 metri fata de cladiri mai inalte, unghiul dintre cele doua cladiri fiind de minim 30°, pot fi expuse rafalelor de vant, mai ales daca unghiul dintre punctul cel mai inalt al cladirii vecine si punctul evacuării este mai mare de 10°.

Cand vreti sa comandati cosul de fum, sa faceti comanda fara a include si piesa de racordare a cosului. Pozitia racordarii se va determina la momentul construirii sobei, cand se va folosi o piesa de racordare ulterioara, piesa de fabrica destinata acestor cosuri de fum, prin care se va lega soba de cosul de fum. 

piesa racordare ulterioara pentru cos de fum

Nu montati pe iesirea de evacuare a gazelor (terminatia cosului de fum) palarie antipluviala, sau diferite capace terminale, pentru ca ele afecteaza negativ tirajul cosului de fum si ne va costrange in ceea ce priveste randamentul sau chiar si forma sobei. In soclul acestor cosuri de fum (primul element ) se afla colectorul de condens / apa pluviala, care trebuie racordat la sistemul de canalizare al casei, prin adaugarea unei bariere contra mirosurilor neplacute.

Daca curatirea cosului de fum nu se poate realiza printr-o usa de vizitare, asigurati accesul pentru curatirea exterioara, prin gura de evacuare. In acest sens este necesara instalarea unei cai de acces si scari pe acoperisul casei. 

 

Diferite tipuri de cosuri de fum

 

Recomandam montajul cosurilor de fum izolate, prefabricate, pentru a evita puntile termice, dar si scaderea bruste a temperaturii gazelor de ardere. Majoritatea acestor cosuri de fum (cosurile Leier, Schiedel UniPlus, Hoch, Tona etc.) sunt cosuri ventilate, adica izolatia din structura cosului de fum trebuie ventilat. Asta inseamna o gaura de aproximativ 200 cm2 (doua palme puse una langa celalalt) pe structura casei, prin care aerul incalzit al casei iese in exteriorul cladirii. 

Acest schimb necontrolat de aer printre interiorul casei si exteriorul cladirii, pe lângă pierderea mare de energie prin aerul nefiltrat care este admis in cladire, necontrolat, va reduce si eficiența sistemului de ventilatie cu recuperare de caldura, daca ea s-a prevazut pentru caldirea respectiva. 

Eu va recomand in schimb sistemele de cosuri de fum Schiedel Advance sau Absolut, care sunt izolate, dar izolatia lor nu necesita ventilare datorita tehnologiei de fabricare speciale la tubulatura ceramica, astfel etanseitatea casei nu va fi compromisa. Daca constructia casei nu necesita realizare fara punti termice, atunci Schiedel Advance este o solutie potrivita. 

Pentru casele pasive recomandarea noastra este pentru modelul Schiedel Absolut, care pana in acest moment este singurul cos de fum certificat pentru casele pasive. Acest model de cos este singurul care ofera solutii de eliminare a puntilor termice la nivelul iesirii prin acoperisul casei – printr-o manta speciala. La proiectarea acestor case aveti in vedere ca soclul cosurilor de fum Absolut contin si bariera impotriva mirosurilor. Puteti gasi mai multe informatii, inclusiv puteti comanda aceste cosuri la urmatoarea adresa: https://amrita.ro/categorie-produs/cosuri-de-fum/www.amrita.ro/cosuri-de-fum.html

 

Admisia de aer exterior pentru ardere

 

In casele nou construite alimentarea sobelor cu aerul necesar arderii trebuie realizata printr-un canal de alimentare cu aer. Daca nu exista alte posibilitati, aceasta alimentare se poate realiza si prin cosurile de fum prevazute cu canal de aductiune suplimentara de aer pentru ardere, dar la instalatiile de incalzire cu tiraj natural aceasta solutie poate fi problematica, de aceea daca se poate preferam un canal de aductiune aer pentru ardere cu pozitionare inferioara. Dintre cosurile de fum comercializate la noi in tara doar la Schiedel Absolut avem un canal de ventilatie care se poate folosi ca si canal de aductiune aer la sobe, dar si aici avem constrangeri. La ceilalti producatori din tara, chiar daca cosurile lor au canal de ventilatie, ele sunt fara izolatie, doar un perete de beton cu grosime de 3 cm, care formeaza o punte termica inadmisibila in contact cu aerul rece. 

Datorita modului de functionare a sobelor – functionare intermitenta – ele au nevoie de o cantitate mai mare de aer pentru ardere, de aproximativ 100 – 200 m3 / ora. De exemplu la o soba de teracota cu o putere de 4 kw, timp nominal de incalzire 12 ore, vom avea nevoie de aer pentru ardere de 138 m​3 /ora. Exact aceeasi cantitate de aer va consuma si o alta soba, cu putere de 2 kw, cu timp nominal de incalzire de 24 ore. De aceea intotdeauna incercam sa minimalizam pierderile de presiune la canalele de aductiune de aer la sobe. Trebuie sa utilizam canale de aer cu diametre mari (200 mm diametru recomandam de obicei) si trebuie evitate schimbarile de directie inutile.

Nu se recomanda schimbari de directie bruste la canalul de aductiune pentru aer exterior. Daca de exemplu avem o schimbare de directie de 90°, se recomanda sa folosim 2 piese de cot de 45° in locul celui de 90°, pierderea de presiune se va injumatati.

Canalul pentru admisia aerului necesar arderii se poate realiza din tevi de PVC KG sau HDPE, tevile trebuie asezate in stratul de pietris de sub placa de beton, sau si mai adanc. Pentru a ne racorda la acest canal, putem iesi la nivelul podelei printr-o schimbare de directie. Capatul acestui canal trebuie pozitionat langa peretii exteriori ai casei, la o inaltime de cel putin 40 cm de la nivelul solului, ca sa fie peste nivelul zapezii. 

Capatul acestui canal trebuie prevazut cu protectie adecvata contra ploii si a insectelor, rozatoarelor, in acest sens se poate folosii o grila realizata in acest scop.

grila aductiune aer pentru ardere, grila admisie seminee

 

Daca iesirea tevii este vizibila datorita pozitionarii ei, putem folosi un turn de aductiune aer care se poate dimensiona din punct de vedere aerodinamic si sa fie si estetic. Pentru a face posibila curatirea canalului de aer prin spalare, sub turnul de aductiune se poate monta un put de minim 10 cm adancime (de exemplu ramificatie T de tipul KG cu element de inchidere). Iar canalul sa fie inclinat in directia acestui put. 

turn admisie aer pentru ardere

Daca este posibil, canalul  de aductiune sa aiba numai doua schimbari de directie, cea din exteriorul cladirii si cel de sub soba. Daca sunt obstacole in drumul canalului de aductiune aer, incercam totusi sa minimalizam schimbarile de directie si sa evitam pe cat se poate schimbarile de directie bruste de 90°. Daca canalul de aductiune se instaleaza diferit de cum am trasat impreuna calea ei, va rog sa ma atentionati asupra acestui fapt, pentru a actualiza calculele gazodinamice si pentru a reoptimaliza sistemul aductiune aer – soba – cos de fum.

Piesele necesare realizarii aductiunii de aer pentru o soba: punct de admisie, realizat prin grila AVU sau turn de aductiune aer + cot KG → piesa verticala KG cu mufa orientata sus → mufa imbinare KG → cot KG cu mufa orientata in jos, inchisa cu dop → piese asezate orizontal, eventual coturi pentru a evita obstacolele din drum, aceste piese sa fie inclinate din directia sobei catre iesirea canalului din casa → cot KG → piesa verticala KG cu mufa orientata sus si inchisa temporar pe timpul constructiei.  

Pentru a evita problemele de igiena dar si cele cauzate de efectul nociv al condensatului asupra structurii clădirii, nu se recomanda montajul canalului de aprovizionare cu aer a sobei peste nivelul hidro- si termoizolatiei din casa. De exemplu peste sau chiar in stratul de izolatie de sub podea. In cazul in care acest canal nu se mai poate instala sub placa de beton, ci numai peste placa, atunci trebuie asigurata izolarea tevii cu bariera de vapori si caldura (izolatie elastometrica din cauciuc cu grosime de cel putin 19 mm Pa-Flex, Kaiflex EF sau ST). 

Pe suprafata interioara a canalului condensatia nu poate cauza probleme, de aceeea nu o luam in calcul. 

Determinarea diametrului potrivit a canalului de aductiune aer se realizeaza in momentul proiectarii sobei, cand se realizeaza si dimensionarea gazodinamica a sistemului. Daca canalul de aductiune aer trebuie proiectat sau instalat inaintea proiectarii sobei, atunci va rog sa prevedeti un canal cu diametrul de 200 mm. Piesele si elementele speciale recomandate mai sus le gasiti pe acest link: https://amrita.ro/categorie-produs/materiale-montaj/admisie-aer-exterior/

 

Asigurarea statica necesara din cauza greutatii sobei 

 

O sobă de teracota de construcție grea are o greutate de 2000 – 2600 de kg, de aceea trebuie sa ne asiguram ca planseul sau placa de beton pe care o vom monta va suporta aceasta greutate. In majoritatea cazurilor soba de teracota se va instala pe un suport solid, care se sprijina pe fundatia casei. Nici in acest caz nu se poate pune polistiren extrudat sub soba, pentru ca la greutatea sobei polistirenul va ceda sub presiune si va deveni mai subtire. Astfel nu se poate garanta ca stratul de beton cu grosime de 6-7 cm de deasupra ei va indura acest lucru. Din aceasta cauza structura sobei de teracota, podeaua, dar si tevile si conductele (inclusiv sistemul de incalzire prin podea) care trec sub soba se pot deteriora. In conseciinta se recomanda constructia sobei direct pe placa de beton a casei. 

Daca avem posibilitatea de a construi soba direct pe placa de beton, inainte de realizarea izolatiei de sub podea, trebuie realizat un soclu pana la nivelul podelei pe baza cunoasterii straturilor, materialelor folosite, aceste informatii se regasesc in proiectul casei, realizat de arhitect. In aceasta faza se poate realiza si eliminarea puntilor termice la acest soclu. Constructia sobei se va incepe de pe acest soclu, de la nivelul podelei finite. 

Daca in schimb soba poate fi construita doar dupa realizarea izolatiei de podea si dupa turnarea sapei, atunci pe baza desenului tehnic a sobei trebuie realizat o baza solida, fara punti termice, care va suporta greutatea sobei. In realizarea acestei baze solide va ajutam si noi prin desene, lucrarea se poate realiza de catre sobari sau constructorii care lucreaza la constructia casei.

 

Pericolul reprezentat de functionarea hotelor de bucatarie

 

Deoarece nici o sobă de teracotă și nici un șemineu nu pot fi construite perfect etanșe, trebuie sa evitam formarea unei subpresiuni in locuinta. 

Alimentarea cu energie a hotelor de bucătărie, a aspiratoarelor centralizate trebuie asigurat astfel incat pornirea acestor instalatii sa fie posibila doar daca avem un geam deschis sau un sistem automat de ventilatie, dimensionat potrivit care va asigura alimentarea spatiului de locuit cu aer din exterior. Acest lucru este oricum necesar pentru functionarea corecta a hotelor în clădirile noastre rezidențiale construite etans.

Acum sunt disponibile astfel de dispozitive de siguranta care sunt si wireless, astfel nu necesita găurire sau cablare, așa că ele pot fi montate si ulterior constructiei casei.

Daca avem montat in casa sistem de ventilatie cu recuperare, ea trebuie setata la un debit, care sa asigure si aerul necesar în cazul functionarii sobei, ca în nici un caz sa nu se poate forma o depresiune in spatiul de locuit (program de dezghețare).

 

 Programarea constructiei sobei, conditii de montaj

 

Momentul cel mai potrivit pentru a construi soba de teracota este atunci când betonul armat este deja realizat, dar încă nu s-a început izolarea pardoselii. Pereții de lângă sobă sunt deja construiti, cosul de fum si acoperișul casei este gata. Tamplaria (usile si ferestrele) sunt deja montate, casa se poate inchide. Despre alte conditii disponibile sau constrangeri putem discuta telefonic.

Construcția sobei durează câteva zile lucrătoare, pentru aceasta perioada este necesar să se asigure:

  • acces la apă, zilnic aproximativ 100 de litri de apă curată (potabilă) este necesara.
  • alimentare electrica la retea de 230V, minim 16A 
  • pentru lucrul cu adezivi si mortare folosite in constructii, temperatura trebuie sa fie cel putin 10°C, daca e posibil chiar 15°C in spatiul unde se va construi soba. Daca soba se construieste pe timp de iarna, se recomanda o incalzire locala temporară a spațiului.

 

Mai multe informatii: www.amrita.ro

 

Articol realizat de catre dl. Nagy Zoltan, inginer si proiectant de sobe de teracota, membru a asociatiei sobarilor din Austria, si membru a Asociatiei Nationale a Caselor Pasive din Ungaria. 

www.kalyha.hu